
Ved kontinuerlig drift er det alltid T1 som er aktiv og dette markeres med blinkende kolon. Hvis ny børverdi ønskes, trykkes « », og følgende bilde kommer opp: Hvis ønsket verdi allerede vises, betyr det at skapet skal kjøres som før og man kan hoppe over punktene 4-6. Lampen på « » skal ikke lyse, slås eventuelt av med et trykk på « ». Andre tegn eller meldinger kan også komme opp, se avsnitt om bildebeskrivelse, bilde 1. Disse meldingene har ingen betydning ved kontinuerlig drift og fjernes med « ».

Meldingene «BATTERY ERROR ENTER NEW DATA!» eller «STRØMBRUDD MAT INN TID » kan komme hvis skapet har vært strømløst mer enn 48 timer. Hvis det ikke kommer noe tekst i displayet og lampen på « » lyser, får man fram bildet ved å trykke en gang på « ». Normalt kommer følgende bilde på displayet:

Eksemplene er på norsk, se avsnitt om språkvalg, bilde 10. Ønskes en eller flere tilleggsfunksjoner, finnes dette på de påfølgende sider. KORTFATTET BRUKSANVISNING Dekker kontinuerlig drift ved en temperatur. 9 Bilde nr 9 - Stige/Falltid.11 Bilde nr 10 - Opsjoner og Kalibrering. 8 Bilde nr 3 - Datalogging.8 Bilde nr 4 - Tid. 6 BILDEBESKRIVELSE.7 Bilde nr 1 - Hovedbilde.7 Bilde nr 2 - Børverdier. 5 Hvilestilling.6 Skriver.6 Vedlikehold.6 Feilretting. spicata ‘Moroccan’ 111.19 mints.INNHOLD KORTFATTET BRUKSANVISNING. piperita ‘Glacialis’ 18.74 while the biggest one in lyophillized M. The smallest total colour difference (ΔE) was in dried M. suaveolens ‘Apple’ mints were not so brown as fresh mints. spicata ‘Moroccan’ mints were browner compared with fresh mints, while lyophillized M. The browning index (BI) showed that dried M. Dried and lyophillized mints had a higher whiteness index (WI) compared with that of fresh mints. The variety and drying methods had an influence on the stability of chlorophylls a and b. In dried and lyophillized mints, the amount of dry matter increased 3.35–3.78-fold in mint leaves and 2.92– 4.30-fold in mint stems depending on the variety and drying method. The amount of essential oil decreased in mint leaves by 0.42–1.59% and in stems by 0.16–0.49% depending on the variety of mint and drying method. Drying showed a negative influence on the amount of essential oil in mint leaves and stems. spicata ‘Moroccan’ mint leaves and stems – 3.83% (DW) and 0.59% (DW). The biggest amount of essential oil was determined in fresh M. In mint leaves and stems, essential oil content, amount of dry matter, amount of photosynthetic pigments and colour parameters (L *, a *, b *) of mint leaves were determined. After the harvest, mint leaves were lyophilized by a SCANVAC Coolsafe 55–9 lyophilizer for 24 h at –60☌ temperature and hot air dried by a Termaks TS-8265 dryer at 30☌ temperature. Mints were harvested on the (60 BBCH) stage of mint development in 2015.

Mints were grown in an organic farm in the Panevėžys District of Lithuania. The research was conducted at Aleksandras Stulginskis University (since 2019 – Vytautas Magnus University Agriculture Academy) in Lithuania, in 2015–2016. The aim of this work was to determine the influence of different drying methods on the content of biochemical compounds and changes in physical properties in leaves and stems of organically grown mint.
